top of page

K Pavilion

Regional Runner Up in IIID Awards 2015, the Residential Single Dwelling Category

 

The focus of the design was the garden-deck relationship and is expressed as a single roof: a pavilion that binds the garden and existing home in a composition that connects all elements in a seamless whole. The rear half of the plot was sunk to create a lower ground floor for sports activities and more private functional requirements. The upper deck has an outdoor lounge space framed between the private studies that overlooks the garden and is edged by delicate paired wooden fin columns that mediate the boundary of garden and deck.

Connecting the public and private zones is a stunning teakstone staircase that features cantilevered steps, a subtly patterned teakstone wall and an upcycled screen that integrates recycled windows, reclaimed cast-iron balusters and laser-cut screens. This animates the space with shifting patterns throughout the day. A wooden pergola and stepping stones inset in gravel connect the upper deck to the staircase and rear garden. The thermo-ashwood clad roof is a powerful unifier, connecting all requirements under one timeless form. A stone statue of Balinese origin, a traditional Kerala boat and frangipani trees become focal points of the garden, creating a landscape that is a sensory delight.

©SAKA. All Rights Reserved

bottom of page